Beringen, de stad met zorgen!

Op 19 maart 2013

In de aanloop van de verkiezingen 2012 heeft N-VA Beringen het reeds meermaals opgemerkt dat de financiële toestand van Beringen slecht evolueerde. De toenmalige meerderheid beweerde echter dat er geen vuiltje aan de lucht was. Nu stellen wij vast dat de stad Beringen met financiële zorgen kampt. Diezelfde meerderheid snoeit nu zwaar in de eigen uitgaven en daar bovenop worden ook de belastingen verhoogd om zo in totaal 4,5 miljoen euro vrij te maken.

Door deze belastingverhoging zal een gemiddeld gezin in Beringen de komende jaren ongeveer 120 EUR meer kosten. Hoewel het structurele tekort reeds gekend was in 2011 hebben ze toen de aanvullende belasting op personenbelasting nog verlaagd tot 6,9% om ze nu te verhogen naar 7,9%. In het meerjarenplan 2012-2014 werd deze verhoging reeds aangekondigd alsook de verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 1.290 naar 1.390. Tijdens de verkiezingen werd dit onderwerp steeds vermeden. Na de verkiezingen hebben ze echter beslist om de opcentiemen nog verder te verhogen tot 1.450 opcentiemen. Eens te meer wordt de hardwerkende middenklasse geraakt door het wanbeleid uit het verleden.

Het personeelsbestand in Beringen krijgt harde klappen. Jarenlang heeft de meerderheid nagelaten te investeren in projecten die Beringen aantrekkelijk maken voor de toeristen en bedrijven. Wat geïnvesteerd had moeten worden om ons te wapenen voor de toekomst hebben ze gebruikt om het personeelsbestand verder uit te bouwen. Zo stijgt de afgelopen 4 jaar het personeelsbestand in Beringen met 4%, terwijl in heel Vlaanderen een daling vastgesteld wordt. De huidige beleidsmakers steken zich in een slachtofferrol, terwijl enkel zij verantwoordelijk zijn voor deze situatie. Het gevolg is echter schrijnend voor 25 naakt ontslagen, maar ook voor 28 personen met een tijdelijk contract die geen verlenging meer in het vooruitzicht hebben. Dit alles bovenop 19 functies die na pensionering niet meer vervangen worden en 5 functies die als uitdovend geplaatst worden. Hierdoor zal het stad Beringen om en bij de 2,9 miljoen euro besparen op haar personeelsuitgaven. N-VA Beringen is er van overtuigd dat maatregelen nodig waren, maar stelt ook dat 1 schepen mandaat ruim 50.000 EUR per jaar had kunnen besparen op de personeelsuitgaven. Bovendien zijn er in het nieuwe personeelskader 2 voltijdse banen voorzien die enkel voor de meerderheidspartijen zullen werken, wat gezien de huidige situatie toch van afgezien kon worden. Een schatter zal deze legislatuur ook de kadastraal inkomens van de woningen in Beringen onder de loep nemen zodoende verbouwingswerken mee in rekening te brengen waardoor extra belastinginkomsten gerealiseerd kunnen worden in de toekomst.

Om het vooropgestelde doel te behalen wordt er ook gekeken naar het OCMW. De reserves (€ 900.000) worden eenmalig teruggevorderd en daarbovenop zullen ook daar structurele maatregelen genomen moeten worden om 600.000 EUR te besparen. In het kader van de nieuwe beleids- en beheerscyclus die vanaf 2014 verplicht is voor alle gemeenten en OCMW’s zal een verregaande samenwerking tussen deze twee gehelen uitgewerkt worden. Dit zal opnieuw tot een weliswaar beperktere her-organisatie leiden. N-VA Beringen heeft er voor geijverd om deze oefening naar voor te schuiven zodat het personeel eenmalig getroffen zou worden. Dit werd echter afgewezen door meerderheid alsook onze vragen om objectieve ontslagcriteria te bepalen of een outplacementbeleid voor de getroffen werknemers.

De kerkfabrieken dragen jammer genoeg niet bij in de besparingsoefening. Hoewel dit momenteel toch aangewezen lijkt (dixit ook het schepencollege op de  verenigde commissie van 4 februari 2013), zien zij hun toelages nog verhogen dit jaar. Wel zal er bespaard worden op het cultuurprogramma van de cultuurcentra in Beringen met bijna 50%. Ook de vzw toerisme Beringen, toerisme Limburg, Vlaams mijnmuseum en Sport & recreatie delen mee in de klappen, terwijl bijvoorbeeld toerisme in Beringen één van de prioritaire beleidsdoelstellingen is van het nieuwe bestuur.

Verder is reeds geweten, hoewel nog niet beslist door de gemeenteraad, dat de deelbibliotheken (Beverlo, Koersel en Paal) stopgezet worden en de spelotheek werd gesloten. Al lang werd beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in een nieuw slagwerklokaal. Deze plannen worden ‘tijdelijk’ on hold geplaatst. Verder worden ook eerste stappen ondernomen om de gemeentelijke basisscholen over te dragen naar een ander scholennet.

Om de grootschalige projecten op de mijnsite te kunnen uitvoeren werden ook een aantal gebouwen geselecteerd voor verkoop waaronder de serviceflats in de Graaf Van Loonstraat en De Kring in Koersel. Dit alles zou bijna 2,9 miljoen euro moeten opleveren.

N-VA Beringen betreurt een hele reeks beslissingen die voorgesteld worden in het sluitstuk van besparingsoperatie. Het lijkt erop dat ze geld zoeken om hun grootschalige projecten op de mijnsite alsnog te realiseren ondanks de vele bemerkingen die reeds door verschillende instanties gegeven zijn. Bovendien trachten ze snel werk te maken om hun eigen wanbeleid recht te trekken zodat ze hierop niet zullen afgestraft worden bij de volgende verkiezingen. Naast inhoudelijke bezwaren is de communicatie hieromtrent ook bedroevend te noemen voor een bestuur dat al 12 jaar aan zet is. Dit alles vaststellen in de eerste drie maanden van de nieuwe legislatuur, baart N-VA zorgen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is