JAC Beringen opent de deuren in aanwezigheid van minister Wouter Beke

Op 1 juni 2021

Op 1 juni opende JAC Beringen officieel de deuren op de Lutgartsite, in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. Hulpverleners Sofie en Elies staan vanaf nu klaar om jongeren tussen 12 en 25 jaar te helpen met al hun welzijnsvragen. Als resultaat van een samenwerking tussen stad Beringen en JAC Limburg, is dit het tiende JAC in Limburg.

Vlaams minister Wouter Beke: “Jongeren hebben een veilige plek nodig waar ze terechtkunnen met hun bezorgdheden. Op die manier kunnen we moeilijke situaties sneller detecteren en aanpakken, vooraleer ze escaleren. Het JAC in Beringen kan hen zo’n plek bieden. Een prachtige samenwerking waarbij we onze jongeren niet loslaten, maar blijven zorgen voor hen. Vandaag en morgen.”

De laagdrempelige, vlot toegankelijke en op maat gerichte hulpverlening voor jongeren komt geen moment te vroeg. De impact van de coronapandemie op het welzijn van jongeren is immers niet te onderschatten. Schepen van Jeugd Jessie De Weyer legt uit: “Meerdere onderzoeken tonen aan dat deze leeftijdsgroep het zwaarst lijdt onder de sociale isolatie. Als stadsbestuur hebben we daarom onze verantwoordelijkheid genomen en de nodige middelen die we voorzien hadden, namelijk 85.000 euro op jaarbasis vanaf 2022, vervroegd vrijgemaakt.” CAW Limburg vult deze middelen verder aan. Stad Beringen neemt dan weer de huisvesting en bijhorende kosten op de Lutgartsite voor eigen rekening.

“Hiermee zetten we een belangrijke nieuwe stap om van Beringen een bruisende en kindvriendelijke stad te maken”, voegt schepen van Welzijn en Samenleven Hilal Yalçin enthousiast toe. Een JAC-werking is een ambulante, rechtstreeks toegankelijke eerstelijnsvoorziening die als brede toegangspoort binnen het integrale jeugdhulplandschap fungeert. “Men biedt laagdrempelige hulpverlening, onthaal en psychosociale begeleiding voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Naar de doelgroep toe is het aanbod gratis, vrijblijvend en anoniem”, aldus schepen Yalçin.

Koen Albregts, coördinator van JAC Limburg, die het project mee vormgeeft, reageert tevreden: “We zijn ongelofelijk blij wanneer lokale besturen van jongerenwelzijn een prioriteit maken.  Beringen zal bovendien de regionale uitvalsbasis van het nieuwe JAC worden. Naast de lokale inbedding, zal het JAC gesprekken aangaan met omliggende gemeenten om satellietpunten op te richten.” Voor de effectieve opstart van die regionale werking mikt men op december 2021.
 
“Met het JAC in Beringen werken we een blinde vlek weg, zowel voor Beringen, als bij uitbreiding onze regio. We hopen alvast dat vele jongeren hun weg naar deze werking vinden. Met de komst van het OverKophuis, waarvoor de middelen recent ook werden toegekend, zal de aantrek alleen maar versterkt worden”, besluiten beide schepenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is