Kleurrijke festiviteiten tijdens de Mijnhappening op 10 september

Op 6 september 2023

Wie er vorig jaar bij was weet waar de mijnhappening voor staat: een kleurrijke mix van mijnbeleving, muziek en multiculturele gastronomie. Dit jaar dezelfde ingrediënten op het menu en dit op zondag 10 september van 11.00 tot 20.00 uur. 
 

Divercité 

“Dat men in Beringen kiest voor diversiteit is natuurlijk geen toeval. We moeten onze diversiteit omarmen en onze rijke mijngeschiedenis koesteren. De naam Divercité zet dit dan ook mooi in de kijker," zegt schepen van Toerisme en Evenementen Werner Janssen. De steenkoolontginning lokte arbeiders uit alle windstreken naar Beringen. Zo ontstond een mijncité met heel wat nationaliteiten en culturen. Iets wat je vandaag de dag nog altijd kan beleven in Beringen. Tijdens de mijnhappening ontdek je deze kleurrijke culturenmix onder de noemer ‘Divercité’. 

 

Turks, Grieks, Palestijns en zo veel meer… laat je verleiden door de heerlijkste geuren en smaken en proef van allerlei lekkers op de Divercité foodmarkt. Of loop eens over de Divercité snuistermarkt, waar je kan kennismaken met heel wat Beringse verenigingen en hun typische producten. "Onze verenigingen staan voor een derde jaar op rij vol enthousiasme op de Mijnhappening. Het is een mooie en unieke samenwerking waar we als Interculturele Raad trots op zijn. We verbinden mensen en gemeenschappen door middel van een groot volksfeest, waar iedereen welkom is! "

 

Mijnbeleving 

Geen mijnhappening zonder mijnbeleving natuurlijk. “De locatie alleen al spreekt voor zich: be-MINE is de best bewaarde mijnsite van West-Europa en houdt een ongewoon boeiend mijnverhaal in leven. Het belang van evenementen zoals deze kan niet genoeg worden benadrukt. Ze brengen ons erfgoed tot leven en laten ons toe de rijke geschiedenis van Beringen te vieren."

Je kan het Mijnmuseum (4 euro) bezoeken en Provincie Limburg neemt je gratis mee op een interactieve belevingswandeling door de mijngebouwen. Neem zeker ook eens de tijd voor één van de erfgoedwandelingen op be-MINE: een gids neemt je mee naar het hoofdgebouw, de elektriciteitscentrale, de kolenwasserij en de herbestemde ruimtes in het badzalengebouw. 

Ook net buiten be-MINE kan je mijnerfgoed ontdekken. De mijnkathedraal bestaat immers 80 jaar! En dat wordt gevierd met een fototentoonstelling, waarbij je ook de gerestaureerde glasramen en de doopkapel kan bewonderen. 

 

Animatie 

Een volksfeest als de mijnhappening is echte beleving voor jong en oud. Je vindt er kermis, rondtrekkende animatie, steltenlopers en zelfs een circus. Bovendien zal er op de hele be-MINE site iets te doen zijn. Zo is er een kinderspeelzone en een kunst- en ambachtenmarkt. Bij duikcentrum Todi kan je zeemeerminnen spotten, het klimcentrum Alpamayo laat je klauteren op een klimtoren en bij Velotril en Sportoase staan de deuren open voor het publiek. 

 

Muziek 

Al jaren een vast gegeven op de mijnhappening: een stevige portie muziek. En dit jaar is dat niet anders. Een mix van rockabilly en blues op het hoofdpodium, muziek uit diverse windstreken op de foodmarkt. Op het hoofdpodium staan The Shagadeers, Strawdogs, CCRevival en The BluesBones. We Two, Ismaïl Erdogdu, Banda del Sur en SEI staan op het andere podium. 

Shoppen 

Zo veel te doen tijdens de mijnhappening. Het wordt goed plannen dus, zeker als je ook nog even langs de winkels op Be-MINE Boulevard wil lopen. Deze zijn tijdens de mijnhappening ook open! 

Meer info en het volledige programma is te vinden op www.mijnhappening.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is