U bent hier
Leerwinkel begeleidt nu ook Beringenaren
Heusden-Zolder en Beringen sloten afgelopen december een samenwerkingsovereenkomst met de VDAB om meer mensen aan het werk te krijgen. In de werkzoekendenpopulatie van beide gemeenten zijn een aantal bevolkingsgroepen namelijk oververtegenwoordigd: jongeren, kortgeschoolden, langdurig werkzoekenden en burgers met migratieachtergrond. “De samenwerking focust op deze doelgroepen om de werkzaamheidsgraad te verhogen en bedrijven aan personeel te helpen. Veel vacatures blijven nu open door een gebrek aan gepaste opleiding en wendbaarheid. De leerwinkel komt dan ook tegemoet aan de vraag naar betere opleidingen voor de werknemers,” legt Berings schepen van Ondernemen en Sociale Economie Werner Janssen uit.
Ondanks de redelijk lage werkloosheidscijfers, ligt de werkzaamheidsgraad in Beringen inderdaad lager dan de gemiddelde werkzaamheidsgraad in Limburg en Vlaanderen: 71 t.o.v. 73% in Limburg en 75% in Vlaanderen. Dit betekent dat er nog marge is om mensen aan het werk te krijgen. En dat is nodig.
De bedrijven schreeuwen al langer om talenten. En dat betekent de VDAB ook de nieuwkomers, huisvrouwen en -mannen, en zieken naar een (aangepaste) job wil begeleiden. Een samenwerking met lokale besturen is een onmisbare schakel in dat verhaal.
Een van de concrete acties is de begeleiding van de doelgroepen in kwestie door de leerwinkel. “De Leerwinkel van Genk beschikt over de nodige expertise hiervoor. Ze nemen daarom de organisatie van de begeleidingstrajecten op zich, die we vanuit het stadsbestuur van Beringen vergoeden. Zo engageren we ons om jaarlijks een 25 tal trajecten op te zetten,” vult de schepen aan.
De Leerwinkel is er voor 18 plussers die vragen hebben rond het afmaken van hun studies en het behalen van een diploma, hun loopbaan of taal- en ICT opleidingen. Meer info en modaliteiten via beringen.be/leerwinkel .