Mijn Zwemparadijs

Op 15 maart 2011

Op 7 februari vond een openbare Gemeenteraadscommissie plaats over het project MIJN ZWEMPARADIJS. Stad Beringen besteedt dit project uit aan een private partner. Tijdens deze zitting werd de procedure tot aanstelling van deze exploitant toegelicht.

 De presentatie werd op heldere wijze gegeven door de bevoegde ambtenaar die werd bijgestaan door een ingehuurde specialist die over de nodige ervaring met dergelijke projecten blijkt te beschikken.

 Eindelijk wordt er dus een invulling gegeven aan de vervallen mijnsite. Recreatie en Sport zijn belangrijk dus tegen een degelijk zwembad in onze stad kan niemand iets hebben.  Tot zover het goede nieuws.

 De keuze voor een zwembad op deze locatie getuigt van weinig ambitie. Beringen mist een zeldzame kans om een unieke invulling te geven aan één van haar grootste troeven, de historische mijnsite. Dit zwembad gaat Beringen niet op de kaart zetten. Er zijn immers tal van gelijkaardige zwembaden te vinden in Vlaanderen en Limburg.

 Bovendien is dit per definitie een verlieslatende activiteit waardoor de stad gedurende 32 jaar een jaarlijkse subsidie dient uit te keren aan de exploitant tussen 1,2 en 1,7 miljoen euro.  Het is duidelijk dat er een niet te verwaarlozen risico bij de stad komt te liggen. Het project terugschroeven kan niet meer. De exploitatie zal zeer kort en daadkrachtig moeten worden opgevolgd.

 Ook al verwacht men tot 300.000 bezoekers, de economische meerwaarde voor de omgeving van dit project is gering. Tot overmaat van ramp dreigt een heus verkeersinfarct op de, nu al problematische, Koolmijnlaan. Het stadsbestuur is zich daarvan bewust maar lijkt niet over een oplossing te beschikken. Erger nog, er is blijkbaar niemand aan een oplossing aan het werken.

Het volgende stadsbestuur krijgt bijgevolg een zware erfenis op de schouders.  

Het verkeersprobleem is volgens N-VA Beringen een absolute topprioriteit en inderdaad aartsmoeilijk op te lossen. Een grondige samenwerking met de buurgemeenten en hogere overheden is hierbij noodzakelijk. En net op dat vlak scoort de stad Beringen anno 2011  zwak.

Het is de ambitie van N-VA Beringen om vanaf de volgende legislatuur deel te nemen aan het bestuur en constructief  mee  te werken aan structurele oplossingen. Er moet een coherent, ambitieus masterplan komen voor Beringen. En graag ook een project waarmee we Beringen wel op de kaart zetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is