Mijnhappening

Op 1 september 2022

De historische mijnsite be-MINE in Beringen is op zondag 11 september tussen 13.30 en 20.00 uur opnieuw het decor van kleurrijke festiviteiten. De mijnhappening gaat weer volop voor een mix van mijnbeleving, muziek, animatie en multiculturaliteit.  

Divercité 

Dat er in Beringen gekozen wordt voor diversiteit is natuurlijk geen toeval. “De steenkoolontginning lokte arbeiders uit alle windstreken naar onze stad. Zo ontstond een mijncité met heel wat nationaliteiten en culturen. Iets wat je vandaag de dag nog altijd kan beleven in Beringen. Tijdens de mijnhappening ontdek je deze kleurrijke culturenmix onder de noemer ‘Divercité’. We moeten onze diversiteit omarmen en onze rijke mijngeschiedenis koesteren. De naam Divercité zet dit dan ook mooi in de kijker,” vertelt schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns enthousiast. 

Marokkaans, Turks, Grieks en zo veel meer… laat je verleiden door de heerlijkste geuren en smaken. Proef van allerlei lekkers op de Divercité foodmarkt. Of loop eens over de Divercité snuistermarkt, waar je kan kennismaken met heel wat Beringse verenigingen en hun typische producten. 

Mijnbeleving 

Geen mijnhappening zonder mijnbeleving natuurlijk. De locatie alleen al spreekt tot de verbeelding. “be-MINE is de best bewaarde mijnsite van West-Europa en houdt een ongewoon boeiend mijnverhaal in leven,” laat schepen van Evenementen Werner Janssen weten. 

Je kan het Mijnmuseum (4 euro) en de unieke mijngebouwen (gratis) bezoeken. “Meer zelfs: je krijgt er een vooruitblik op mijnbelevingscentrum be-MINE Pit, de toekomstige invulling van deze gebouwen, dat in 2024 zijn deuren opent,” vult schepen Janssen aan. 

Animatie 

Genoeg te beleven op de mijnhappening. Er is kermis en rondtrekkende animatie. Bij Todi kan je een rondleiding of een snorkelinitiatie volgen. In de buurt van ‘Straf! School met lef’ bevindt zich een kunst- en ambachtenmarkt en een kinderspeelzone met springkastelen en workshops. Bij Alpamayo kruip je op een mobiele klimmuur of wring je jezelf door de speleobox. De deuren bij Velotril staan open voor iedereen en ook bij Sportoase ben je meer dan welkom: je kan er terecht voor initiaties en in het openluchtbad liggen aquaballen klaar op het water. Kruip jij er in?  

Muziek 

Op het evenementenplein, tussen het Mijnmuseum en het directeursgebouw waar nu United Experts zit, staat het hoofdpodium met daarrond de terrassen. Je geniet er van de optredens van 10 Cats Down (13.45 – 15.15 uur), The Covrettes (16.00 – 17.00 uur) en Big Joe (18.15 – 19.45 uur). Het tweede podium vind je op de Divercité foodmarkt. Hier zullen Mustafa (13.45 – 14.30uur), Sebastiano (14.45 – 16.45uur), Glenn Claes (17.00 – 18.00 uur) en Ismaïl Erdoglu (18.15 – 19.30 uur) optreden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is