Nieuwe bib feestelijk geopend

Op 6 september 2021

Na meer dan anderhalf jaar intensieve verbouwings- en uitbreidingswerken, was het vandaag eindelijk zo ver: de Beringse bibliotheek opende feestelijk haar deuren. Na het welkomstwoord door burgemeester Thomas Vints en schepen van bibliotheek Jessie De Weyer, werd de opening opgefleurd door muzikale intermezzo’s van het kwintet van de Academie voor Muziek Woord en Dans. Om 13.00 uur ten slotte, gingen de deuren voor het grote publiek open.

Schepen Jessie De Weyer was duidelijk in haar nopjes: “De verbouwing, gecombineerd met de verhuis van duizenden boeken en materialen van en naar de tijdelijke pop-up bib op Lutgart, bleek een waar huzarenstuk. Maar het resultaat mag er zijn: deze vernieuwde bib is een pareltje en is bovendien volledig toekomst-proof!

Het bibgebouw werd op het gelijkvloers uitgebreid met een lees- en studieruimte en een polyvalente zaal. Aan de uitbreiding werd er ook een aangenaam lezersterras voorzien, zodat bezoekers vanaf nu ook buiten hun krant of boek kunnen lezen. Daarnaast werd het bestaande gedeelte van de bib gemoderniseerd: nieuw tapijt en verlichting, heel wat nieuwe rekken en een frisse laag verf op de muren. De ingang van de bib zal voortaan aan de kant van het binnenplein tussen de kerk en de bib liggen, zodat fietsers en wandelaars een veilige en makkelijke toegang hebben. 

Tijdens de werken werd ook meteen de basis gelegd voor het zogenaamde ‘Open+’-verhaal, dat in 2023 op de planning staat. Via dat systeem met toegangscontrole zullen leners ook buiten de reguliere openingsuren, en dus zonder aanwezigheid van bibliotheekpersoneel, gebruik kunnen maken van de uitleenservice. Zo wordt de bibliotheek letterlijk en figuurlijk toegankelijker voor de hele gemeenschap.

“Een bibliotheek doet vaak dienst als ontmoetingsplaats en dat is in Beringen niet anders”, weet burgemeester Thomas Vints. “De functie van ontmoetingsplaats wordt nu nog meer versterkt doordat het erg aangenaam vertoeven is in de vernieuwde bib. De bezoekers kunnen heel wat nieuwigheden ontdekken, uiteraard samen met de bibmedewerkers die steeds paraat staan. Daarnaast zullen de Beringenaren, met de verhuis van de stedelijke diensten naar het nieuwe stadhuis, twee stedelijke diensten op slechts een steenworp van elkaar terugvinden, ideaal toch!” 

De opening gaf ook meteen het startschot voor een heuse feestelijke openingsmaand. De hele maand september kan je coronaproof genieten van een heleboel culturele en creatieve activiteiten in de bib. Zo zijn er workshops Circuit Bending, waarbij kinderen nieuwe geluiden creëren, workshops om hippe plantenhangers te maken, verschillende voorstellingen met clowns, goocheltrucs en kansen om boeken te winnen. Met een lezing van Bart Moeyaert wordt de feestmaand afgesloten. “Het volledige programma zal op de website van de bib en in de vorm van handige meeneembrochures te vinden zijn.  Iedereen is tijdens de openingsmaand welkom in onze bib om een kijkje te nemen. Voor enkele activiteiten is het aantal deelnemers wel gelimiteerd en moet je vooraf inschrijven. Snel zijn is de boodschap!” voegt schepen De Weyer toe.

Alle details via beringen.bibliotheek.be.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is