Restauratie van de mijnsite Beringen

Op 9 augustus 2010

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent vier restauratiepremies toe voor het mijnerfgoed in Limburg. Het schachtgebouw en de “paardenstallen” in Genk en de kolenwasserij en het badzalencomplex op de mijnsite in Beringen kunnen samen op een steun rekenen van 3.484.000 euro.

Minister Bourgeois: “Deze restauratiedossiers maken deel uit van het globale masterplan en de gefaseerde restauratie van de mijnsites van Beringen en Genk. Vandaag zijn de sites stille getuigen van wat ooit een industriële grootheid was. De bescherming van het complex in Beringen is er gekomen met het oog op het realiseren van een Mijnmuseum, een herbestemming waarbij onroerend erfgoed en toerisme hand in hand gaan. Ook in Genk krijgen de gebouwen een mooie nieuwe bestemming. Herbestemming is de garantie op het behoud van ons waardevol erfgoed.”

Kolenwasserij in Beringen

De kolenwasserij was een van de eerste definitieve productiegebouwen op de mijnsite in Beringen. De wasserij, met zijn losvloer (zie foto) en kipzaal, werd gebouwd in 1923 naar een ontwerp van de firma Sarre & Liers.
In 1994 komt het gebouw op de lijst van beschermde monumenten te staan; vandaag krijgt de kolenwasserij een premie van 1.386.000 euro voor de restauratie van onder andere het dak, een aantal stabiliteitswerken en het herstellen van raam –, metsel – en buitenschrijnwerk.

Badzalencomplex in Beringen

Het badzalencomplex is, op de kolenwasserij na, het grootste complex op de mijnsite te Beringen. Het werd opgebouwd in verschillende fasen, met start in 1922. Vandaag kent minister Bourgeois een premie toe van ruim 213.000 euro voor de eerste fase van de restauratie en herbestemming van het badzalencomplex. In deze fase zal het gelijkvloers van het oude badzalengebouw en het gelijkvloers en eerste verdieping van de nieuwe vestiaire uit 1954 gerestaureerd worden.

Schachtgebouw in Genk


Het schachtgebouw behoort tot de gebouweninfrastructuur van de voormalige mijnsite Winterslag in Genk. Het is een wettelijk beschermd monument omwille van zijn industrieel-archeologische waarde.
De slechte bouwfysische toestand van het gebouw heeft geleid tot een gedeeltelijke instorting ervan. Minister Bourgeois kent voor de restauratie van het schachtgebouw een premie van ruim 388.000 euro toe. Er wordt geopteerd voor een conserverende restauratie, waarbij het gebouw zal geïntegreerd worden in het ondergronds belevingstraject dat momenteel in uitvoering is en waarbij de ondergrondse ventilatiekanalen toegankelijk worden gemaakt.

Paardenstallen in Genk
 
De “paardenstallen”, gebouwd in 1919 en aangepast in 1951, liggen in het zogenaamde dienstengebied van de mijnsite in Genk. Het gebouw is in 1994 wettelijk beschermd als monument. Minister Bourgeois trekt een premie van 1.497.000 euro uit voor de restauratie ervan.
Voor de herbestemming werd uitgegaan van de oorspronkelijke invulling van het gebouw, nl. technische werkplaats en opslagruimte. De firma “Painting with light” zal in het gebouw ateliers realiseren voor de creatief-economische sector en twee lofts op het gelijkvloers. Op de verdieping zullen ontwerpateliers, kantoren, vergader-, repetitie- en ontmoetingsunits worden ingericht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is