Samenwerking Beringen met justitiehuis Hasselt

Op 24 maart 2011

Samenwerking  Beringen met justitiehuis Hasselt.

Na een periode van 3 jaar zonder samenwerking heeft het justitiehuis van Hasselt opnieuw een aanvraag ingediend om met de stad Beringen een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan.

 Wat houdt deze samenwerkingsovereenkomst in?

Het is de bedoeling dat mensen die een werkstraf hebben gekregen in Beringen deze taakstraf kunnen komen uitvoeren. Mensen die zware gewelddelicten of zedenfeiten hebben gepleegd komen hiervoor niet aanmerking!

 Waar kunnen ze ingezet worden om deze werkstraf uit te voeren?

Deze mensen kunnen terecht op alle diensten (poetsdienst, cultuurdienst, sportdienst, enz ) na samenspraak met deze bevoegde diensten. Dit kan gaan van klaarzetten culturele centra, poetsen van sporthallen, meewerken aan evenementen, enz.

 Hoe gaat men te werk?

-         Mensen krijgen een taakstraf

-        De lengte  van straf is minimum 20 u en maximum 300 u voor mensen die effectief tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld.

-        Mensen tussen en 18 en 25 jaar zijn en voor de eerste keer een taakstraf krijgen moeten maximum 120 uur taken uitvoeren

-        Voeren ze deze straf niet uit dan volgt een boete of effectieve gevangenisstraf

-        Ze worden uitgenodigd voor een gesprek en er vindt een screening plaats met de werkplaatsen die in aanmerking komen

-        De feiten die gepleegd zijn worden niet meegedeeld.

-        Men krijgt daarna 1 jaar de tijd om de straf uit te voeren (de meesten hebben vast werk dus moet dit goed ingepland worden), voor  categorie 18-25 is dit 6 maanden.

-        De mensen op de werkplek hebben het recht om te weten dat de nieuwe medewerker een taakstraf komt uitvoeren.

-        Het mogen geen inwoners van Beringen zijn

-        Er zullen nooit 2 mensen met een taakstraf samen op een dienst tewerkgesteld worden

-        Het zal maximum om 4 a 5 mensen per jaar gaan

-        De samenwerking kan altijd gestopt worden

-        Beringen draagt de kosten voor het begeleiden (werkkledij, werkschoenen,…), al de andere kosten zijn  voor het justitiehuis.

 Wat vindt N-VA Beringen over deze samenwerking?

N-VA heeft vragen bij wat men onder zware gewelddelicten plaatst. Is vandalisme van iemands eigendom een zwaar gewelddelict? Is een bankoverval zonder gewonden een zwaar gewelddelict? En zo kan je er zelf ook nog wel een aantal bedenken. Hoe gaat men tewerk indien deze persoon agressief gedrag vertoont bij het uitvoeren van de taakstraf? Zijn onze eigen mensen die op deze diensten werken voorbereid om hier mee om te gaan? Een grondige evaluatie is na een periode van 6 maanden zeker aangewezen.

 Ten slotte: de stad heeft reeds overleg gehad met de bevoegde diensten en deze stonden daar zeer positief tegenover.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is