Stad Beringen onderneemt actie tegen dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen

Op 23 november 2023

Om dak- en thuisloosheid onder jongvolwassenen aan te pakken, organiseerde stad Beringen een actiedag in het Overkophuis. Dit initiatief, in samenwerking met de nabijgelegen gemeenten Ham, Tessenderlo en Leopoldsburg, en partners waaronder OCMW's, JAC, Arktos, CAW en Agentschap Opgroeien, benadrukt het belang van samenwerking om deze belangrijke maatschappelijke kwestie effectief aan te pakken. 
 

Een Regionale Uitdaging 

In de regio West-Limburg vormt dak- en thuisloosheid onder jongeren een significante uitdaging. Uit een telling tijdens de nacht van 29 op 30 oktober 2020 in Limburg, bleek dat er 1217 dak- of thuisloze volwassenen en kinderen waren, waarvan 28% (261 personen) jongvolwassenen. In West-Limburg specifiek waren er die nacht 99 dak- of thuislozen, met 26,8% jongvolwassenen. Deze cijfers tonen aan dat jongeren die vaak niet weten waar ze 's avonds kunnen slapen een substantieel deel van de dak- en thuisloze bevolking in België vormen.  

“Met zo een cijfers moet je actie ondernemen. Ons doel is niet alleen het bieden van tijdelijke opvang, maar ook het realiseren van langdurige oplossingen die jongvolwassenen ondersteunen bij het opbouwen van een stabiele toekomst. Jongvolwassenen worden geconfronteerd met een complexe wereld en van hen wordt verwacht dat ze verantwoordelijke keuzes maken in verschillende levensdomeinen. Voor sommigen is dit een uitdaging, vooral tijdens cruciale overgangsmomenten zoals het bereiken van de 18-jarige leeftijd, het verlaten van de jeugdhulp of migratie." 


Oprichting van de A Way Home Coalitie 

Geïnspireerd door het succes van het 'A Way Home'-project in o.a. Noord-Limburg, is de A Way Home coalitie in West-Limburg opgestart. Deze coalitie is een evolutie van het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal, met kernpartners zoals OCMW, CAW en DMW, en betrokkenheid van lokale besturen, in samenwerking met Agentschap Opgroeien. Het omvat jeugdwelzijnsdiensten, onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid. Deze samenwerking, die gevormd werd tijdens de actiedag, richt zich op het voorkomen en beëindigen van thuisloosheid bij jongvolwassenen. 

Een belangrijk aspect van deze coalitie is de actieve participatie van jongvolwassenen die ervaring hebben met dak- of thuisloosheid. Hun inzichten en perspectieven zijn cruciaal voor het vormgeven van acties. Jessie De Weyer, schepen van Jeugd, benadrukt het belang van deze betrokkenheid: "Reeds in 2022 kreeg het JAC waarschuwingssignalen over jongeren in Beringen die te maken hadden met (dreigende) thuis- en dakloosheid. De gefragmenteerde en beperkte beschikbaarheid van voorzieningen om deze signalen adequaat aan te pakken is de uitdaging bij uitstek voor het JAC.  Het project ‘A Way Home’ biedt mogelijkheden door inzet van een sterk netwerk en doelgerichte acties. Bovendien sluit deze aanpak goed aan bij ons actieplan 'Kindvriendelijke Stad', gericht op het creëren van een omgeving waar ieder kind en elke jongere zich optimaal kan ontwikkelen. We geven jongeren die deze problemen zelf hebben ondervonden een stem, zodat onze strategieën en acties direct inspelen op hun specifieke behoeften en uitdagingen. Dit maakt onze aanpak niet alleen inclusiever, maar ook effectiever.” 

 

Doelen van de Actiedag 

De actiedag had als doel partners te verbinden, bestaande initiatieven in West-Limburg te bundelen en dus samen te werken om deze problematiek aan te pakken. Zo kunnen concrete acties opgezet worden die het basisrecht op huisvesting, gezondheid, ondersteuning en vrije tijd voor jongvolwassenen garanderen. Bij de jongeren zelf is er behoefte aan duidelijke informatie, begrip voor hun situatie, betere afstemming en preventieve maatregelen. De meeste dak- en thuisloze jongvolwassenen verblijven bij familie of vrienden, bekend als de 'sofaslapers', vanwege het gebrek aan duurzame woonoplossingen. 

 

Engagement voor de Toekomst 

Met deze samenwerking en acties toont de stad Beringen haar engagement voor het aanpakken van dak- en thuisloosheid onder jongvolwassenen. Dit initiatief illustreert hoe lokale overheden en organisaties effectief kunnen samenwerken om een belangrijk sociaal probleem aan te pakken. De maatschappelijke kosten van dakloosheid variëren tussen 30.000 en 85.000 euro per jaar per persoon, terwijl de kosten om mensen van straat te helpen variëren van 33.000 tot 70.000 euro per jaar per persoon, wat de economische en sociale waarde van deze inspanningen onderstreept.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is