Van zilver naar goud: Beringen wil nog bijenvriendelijker worden

Op 3 mei 2021

Beringen voert al enkele jaren een bijenvriendelijk beleid. Daarmee verdiende het betrokken stadspersoneel zilver in het wedstrijdthema ‘Bijenvriendelijke gemeente’ op de Openbaargroen-awards 2020 van de Vereniging Voor Openbaar Groen. Op de volgende uitreiking in december 2021 gaat de stad voor goud.
 
“Het is reeds een mooie beloning voor onze inspanningen. We blijven zorg dragen voor de bijen en hopen daarmee dit jaar goud te behalen”, ambieert schepen van Milieu Tijs Lemmens. “Dat willen we bereiken met de verschillende bijenprojecten en meer communicatie op het terrein. Zo plaatsen we bijenhotels voor solitaire bijen en planten we op de Mijnterril bijenvriendelijke plantsoorten zoals zwarte els, wilg, meidoorn, brem en hondsroos.”
 
“Daarnaast planten we narcissen. Zij voeden in het voorjaar bijen en andere insecten. Aan de onderkant van hagen vormt klaver een meerwaarde voor de bij, wat bovendien minder arbeidsintensief is in beheer”, vult schepen van Groen Jean Vanhees aan. “Verder gaan we voor bloemrijke bermen en graspleinen.”
 
Ook de stedelijke bibliotheek draagt haar steentje bij in het bewustwordingsproces. Zo zal er tijdens de Vlaamse ‘Week van de Bij’, van 30 mei tot 6 juni, extra aandacht besteed worden aan deze duurzame en nuttige diertjes. “Van gratis online lezingen over bijen in de (moes)tuin tot zaaikitjes voor wilde bloemen, we bieden leuke en laagdrempelige initiatieven aan in samenwerking met Natuurpunt”, vertelt schepen van Bibliotheek Jessie De Weyer. “Alle nodige info om deel te nemen, is eenvoudig te raadplegen op onze website beringen.bibliotheek.be.”
 
De stad werkt ook samen met imkers en treedt met hen in overleg in de bijenraad. Ook komt er een nieuwe bijenkast aan de Watersnip en staan er al in het Park van de directeur en samentuin de Motten. Het communicatieve luik omvat infoborden die ter plekke de acties duiden en een groter, educatief bord dat op educatieve wijze het verhaal van de bij vertelt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is