Vanaf deze zomer mogen honden loslopen en zwemmen aan de Paalse Plas

Op 17 mei 2021

Vanaf deze zomer mogen honden vrij rondlopen en zwemmen aan de Paalse plas. Daarvoor wordt een losloop- en zwemzone voorzien van een halve hectare. Tegen de zomervakantie moet die klaar zijn.

Aan de Paalse Plas wordt een zone van een halve hectare omgebouwd tot een plek waar honden vrij kunnen rondlopen én een duik in het water mogen nemen. Het gebied wordt omringd door een afsluiting die tot aan het water geplaatst wordt. Aan de voorkant komt er een hek dat vrij toegankelijk zal zijn. De zone ligt ter hoogte van de zogenaamde grindparking aan de ingang van de Paalse plas. Volgens schepen van recreatie Jessie De Weyer (N-VA) gaat het om een afgelegen hoek, zodat de honden geen hinder vormen voor fietsers, wandelaars, zwemmers, surfers en vissers. “De strandzone ligt ver genoeg zodat iedereen aan zijn trekken komt”, aldus De Weyer.

Maar wie plannen heeft om samen met zijn viervoeter een duik in het water te nemen, komt van een kale kermis thuis. “Alleen de honden mogen hier zwemmen”, aldus schepen De Weyer. “Wie zelf het water in wil, moet dat doen in de strandzone. Aan de hondenzwemzone zijn bijvoorbeeld geen redders voorzien. Daar rekenen we op het gezond verstand en het toeziend oog van de baasjes. Zij mogen wel een stok of een bal in het water gooien die de hond dan terug naar zijn baasje brengt.”

“Aan de Paalse Plas komen heel wat hondenliefhebbers met hun viervoeter wandelen en verkoeling zoeken voor de beestjes, zeker op warme zomerdagen”, gaat schepen De Weyer verder. “Zij zullen blij zijn met dit initiatief. Ze waren nu al telkens op zoek naar een plek waar hun hond kon zwemmen. Sommige baasjes lieten hond zelfs al eens in het water springen. Met de zwemzone voor honden zal die onduidelijkheid verdwijnen. De nieuwe losloopzone voor honden wordt trouwens de grootste van Beringen. Honden en baasjes kunnen er terecht tijdens de openingsuren van de Paalse Plas.”

De hondenlosloopzone moet tegen de zomervakantie klaar zijn. Daarvoor moet nog een omheining geplaatst worden en komen er kleine aanpassingen aan het terrein. “De losloopzone staat vol met bomen en struiken. Dat zorgt voor een extra avontuurlijk element voor de honden. Bovendien is er zo ook schaduw voor de dieren en hun baasjes. Het hek komt tot aan het water zodat de zone duidelijk afgebakend is.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is