Vernieuwde Lutgartsite ingehuldigd

Op 21 juni 2021

In Beringen werd de vernieuwde Lutgartsite afgelopen zaterdag officieel ingehuldigd door burgemeester Thomas Vints en schepen van Ondernemen Werner Janssen. Een kleine twee jaar na de lancering van  deze innovatieve en creatieve hotspot, is de site volledig  ingevuld. Met de recent aangelegde groenvakken en de nieuw uitgebroken toegangspoort langs de Brouwersstraat is de transformatie van het leegstaande scholencomplex compleet.
 
Na de verhuis van de Sinte-Lutgartschool naar de nieuwe scholensite op Bogaersveld in 2017 stonden de gebouwen aan de Brouwerstraat en de Hoogstraat grotendeels leeg. Het stadsbestuur lanceerde daarom begin 2019 het plan om de site uit te bouwen tot een commerciële aantrekkingspool die het kernwinkelgebied én de stadskern als geheel zou versterken. Een plek die ‘leven’ en ‘beleven’ kon toevoegen aan het centrum van Beringen.
 
Na bijna twee jaar sinds de eerste ‘bewoners’ hun intrek namen op de site, is de bezetting volledig. “Vandaag is  Lutgart een bruisende mengeling van ondernemers, creatieve kunstenaars en welzijnsdiensten,” vertelt schepen van Ondernemen Werner Janssen trots.
 
Burgemeester Vints vertelt over het afgelegde parcours: “Het ruwe authentieke karakter van de scholensite, de wirwar aan gebouwen en klaslokalen en de unieke ligging in Beringen-centrum, hebben een niet te onderschatten creatieve en flexibele inzet gevraagd om te komen tot dit resultaat. Lutgart is een levendige mix geworden van winkels, horeca, het verenigingsleven, jong talent en sinds kort ook de welzijnssector. Een publieke ruimte met een speels karakter.”
 
Er is inderdaad hard gewerkt om de oude schoolgebouwen om te vormen naar een open belevingsplek waar jong en oude welkom zijn. In de eerste helft van 2019 werden de gebouwen gebruiksklaar gemaakt met steun van de provincie. Een financiële impuls van €100.000 moest bijdragen tot een meer bruisende en dynamische stadskern met positieve effecten voor het terugdringen van de leegstand. “Voor de praktische organisatie en om de werken in goede banen te leiden sloten we een samenwerkingsovereenkomst af met Interim Vastgoedbeheer. Een gespecialiseerde firma in leegstandsbeheer. Zij nemen het volledige beheer van de site op zich, zoals o.a. het gebruiksklaar maken en houden van de gebouwen en het afsluiten van contracten met huurders,” weet burgemeester Vints.
 
Dan volgde de zoektocht naar ondernemers en creatievelingen met durf. Het tacorestaurant Mañana Mañana en de conceptstore BARacc zijn er vanaf het begin bij. “Enthousiasme was er van meet af aan. Initieel meldde een 60-tal personen  zich om iets te ondernemen op Lutgart, de ene al wat concreter dan de andere. Sindsdien blijft dat aantal enkel groeien. Meteen het bewijs dat er heel wat ondernemerschap en talent zit in Beringen!” herinnert schepen Janssen zich.
 
Door de site op een laagdrempelige manier ter beschikking te stellen aan ondernemers, verenigingen en inwoners, probeerde het stadsbestuur enerzijds het ondernemerschap en het gemeenschapsgevoel in Beringen te versterken en anderzijds al experimenterend te ontdekken wat de definitieve herbestemming voor de Lutgartsite kan worden. “Het resultaat mag er zijn! Lutgart is een plek om te testen en te proberen, bij te sturen en uiteindelijk te leren. Een boeiende plek van kruisbestuiving waarmee we – dankzij de inzet van alle betrokkenen-  Beringen-centrum in beweging zetten,” besluit de burgemeester en schepen Janssen in koor.
 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is