N-VA plaatst ??? bij geplande toeristische trekpleister Be-Mine.

Op 7 augustus 2013

De laatste tijd geeft het stadsbestuur weer heel wat informatie vrij over de toekomstige
ontwikkelingen op de mijnterreinen van Beringen. De officiële start van dit project gaat al terug tot 2009 met de oprichting van NV Be-Mine. Vanaf dat moment zijn er heel wat ideeën uitgewerkt maar ook weer terug in de kast gestopt. Nu 4 jaar later, stellen we vast dat van de oorspronkelijke grootse projecten nog maar weinig overblijft. Het stadsbestuur was er van overtuigd dat dit Beringen eindelijk de uitstraling ging geven die het als grootste stad van West-Limburg verdient. Van heinde en verre zouden de mensen naar Beringen komen, we mochten zelfs 1 miljoen toeristen per jaar verwachten.

Mobiliteit blijft een probleem!

Vanaf het begin had N-VA al bedenkingen bij de haalbaarheid van het gehele project dat in de zomer van 2010 al gestart zou moeten zijn. Volgens hen zou de mobiliteit en in het specifiek de bereikbaarheid van het terrein prioritair aangepakt moeten worden als ze de projecten een kans op slagen willen geven. De beloofde doortrekking van de N73 kan hen bekoren, maar de verkeersbelasting van de koolmijnlaan vanuit de andere richting is hiermee zeker niet opgelost. Dat de NMBS zijn treinaanbod zou verdubbelen lijkt volgens N-VA zeer onwaarschijnlijk in tijden waar steeds meer trajecten hun treinaanbod zien afslanken. “Hoe het verder gesteld is met de shuttle tussen Beringen “perron” en Be-Mine kunnen we best helemaal niet meer vragen?” : stelt Werner Janssen (Fractieleider N-VA Beringen).


Aanbod Mijn Beleven sterk gereduceerd.

N-VA Beringen is zeer positief over het gerealiseerde Toeristisch onthaalcentrum dat daar zeker op de juiste plaats is gebouwd. Dankzij Minister Geert Bourgeois zal er ook geen declassering komen van de mijngebouwen ondanks de vraag van CD&V en Sp.a om dit wel te doen. Over een aantal andere zaken hebben we ondertussen de zekerheid dat ze niet zullen komen. Het grote shoppingscenter met exclusieve winkelketens (28.000 m²) werd afgevoerd. Een parkeerterrein omringd met baanwinkels zoals in Leopoldsburg en Olen zal 1 van de nieuwe trekpleisters moeten worden. Bovendien zal het Family Entertainment Center er niet komen wegens economisch niet leefbaar en het avontuur op de avonturenberg zal zonder “de rodelbaan” beleefd moeten worden, want deze is “on hold” gezet. Werner Janssen vraagt: “Hoe moeten we het begrip “on hold” gaan interpreteren? Nooit, misschien, later… We hebben reeds gemerkt dat dit begrip zeer rekbaar is voor het stadsbestuur!” Over heel wat andere projecten (vb. het kolenspoor) bestaat er nog twijfel, omdat een heel aantal subsidies zijnaangevraagd maar nog niet verkregen zijn. Een aantal projecten kunnen dus nog in het water vallen! Tijs Lemmens (gemeenteraadslid N-VA Beringen) voegt toe: “Dit sterk gereduceerde aanbod van Mijn Beleven zal niet de gehoopte uitstraling opleveren. Gezien dat tal van gemaakte beloftes ingetrokken worden, verwacht ik niet dat 1 miljoen toeristen op deze manier naar Beringen gelokt zullen worden!”


Zwemparadijs kost 65 tot 70 miljoen € aan Beringse bevolking.

Volgens N-VA Beringen is het ondertussen wel duidelijk dat Beringen dringend een nieuw zwembad nodig heeft nu het oude overigens terecht (wegens veiligheid) gesloten wordt. Het is al langer bekend dat N-VA een zwembad op de scholencampus had willen zien. Het nieuwe zwembad zal volgens het stadsbestuur 18 miljoen euro kosten en wordt gebouwd in samenwerking met sportoase. Niets is minder waar. Wanneer we de ongeïndexeerde toelage van 1,6 miljoen euro die de stad Beringen “jaarlijks” aan Sportoase dient te betalen gedurende 30 jaar aan een gemiddelde van 2% per jaar indexeren, zal dit snel oplopen tot een bedrag tussen de 65 en 70 miljoen euro. Dit ALLEMAAL ten koste van de Beringse belastingsbetaler waar zedig wordt over gezwegen” aldus Tijs Lemmens. De beloofde werken die door Be-Mine moeten uitgevoerd worden zoals de parking van het zwembad en wegenwerken vanaf de rotonde zijn nog steeds niet aangevraagd. Zal het zwembad dus wel volledig klaar zijn in mei 2014?

Trekt NV Be-Mine zich terug?

Werner Janssen stelt zich ook de vraag of Be-Mine de rit wel uitdoet? De bouw van de serviceflats zijn reeds verkocht aan Senior Living Group. De woningen in het Houtpark lokken momenteel te weinig geïnteresseerden en ligt dus compleet stil. De geplande wegenwerken hier reeds uitvoeren zal volgens N-VA Beringen geen verhoogde interesse wekken. Werner Janssen zegt: ”Volgens ons probeert NV Be-Mine alles aan kleinere projectontwikkelaars te verkopen om zo te redden wat er nog te redden valt! Daarna zullen ze zich proberen terug te trekken. Is het misschien een teken aan de wand dat de officiële webstek van Be-Mine nergens meer terug te vinden is?”

Beverlo, kind van de rekening!

Het hele project heeft volgens N-VA nooit op veel steun van de bevolking kunnen rekenen, maar het stadsbestuur blijft hier vol voor gaan. Wij hopen dat het stadsbestuur de vrijgekomen plaatsen die de scholen en het zwembad achterlaten in Beringen centrum wel op een doordachte manier ontwikkelt worden om zo Beringen de nodige aantrek te geven. Werner Janssen zegt: ”De plannen voor Beringen-Centrum zien er alvast “realistischer” uit. Wij hebben echter schrik dat Beverlo het kind van de rekening dreigt te worden. Volgens ons zullen zij de komende 10 jaar op hun honger moeten blijven zitten, wat onaanvaardbaar is!”

 

 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is