Buurtinformatienetwerken nog niet ingeburgerd in Limburg

Op 19 juli 2018, over deze onderwerpen: 12. Veiligheid

Limburg telt opvallend weinig buurtinformatienetwerken in vergelijking met andere Vlaamse provincies, dat blijkt uit een schriftelijke vraag die kamerlid Werner Janssen (N-VA) stelde aan minister Jan Jambon.

Een buurtinformatienetwerk structureert de samenwerking tussen burgers en politie om de sociale controle in een bepaalde omgeving te verbeteren. Hierdoor stijgt de veiligheid en het veiligheidsgevoel.

Onze provincie telt op dit moment 17 buurtinformatienetwerken die geregistreerd werden bij Binnenlandse Zaken. Ter vergelijking, in de provincie Antwerpen zijn er 495, Oost -Vlaanderen telt er 259, West-Vlaanderen 79 en Vlaams Brabant 65.

“De buurtinformatienetwerken zijn duidelijk nog niet echt ingeburgerd in Limburg. Sedert 2014 zijn er maar 13 bijgekomen.  Dat is jammer want we kunnen met z’n allen samenwerken aan een veiligere buurt. Burgers en politie zijn daarbij partners en het buurtinformatienetwerk zorgt ervoor dat deze samenwerking vlot verloopt. Het delen van informatie is noodzakelijk om de veiligheid te verhogen,” zegt Werner Janssen

Wat de spreiding binnen Limburg betreft zijn er 6 buurtinformatienetwerken in de politiezone Regio Hoofdstad, 6 in de politiezone Lommel, 3 in de politiezone LaMa, 1 in de Beringen-Ham-Tessenderlo en eveneens 1 in de zone Sint-Truiden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is