Meerderheid weigert transparantie over opnames gemeenteraad

Op 18 april 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Transparant en efficiënt bestuur

In juli 2015 besliste het schepencollege om de geluidsinstallatie in de raadzaal te vernieuwen. Deze opdracht omvat het leveren, aansluiten en in gebruik stellen van een digitale conferentiesysteem met zeer hoge spraak-verstaanbaarheid in een functioneel design welke uiteindelijk 16681,06€ zou kosten. Bij de technische bepalingen stond ook vermeld: “Het basisstation is verder uitgerust om de gesprekken op te nemen, de data zijn beschikbaar op USB”.
"Onze N-VA fractie was zeer tevreden dat deze installatie de volledige gemeenteraad zou opnemen. Zo zou er achteraf ook geen discussie meer kunnen ontstaan over zaken die al dan niet in het verslag verkeerdelijk zouden kunnen zijn weergegeven", aldus fractieleider Werner Janssen.
Onze fractie diende op de gemeenteraad van november een amendement in om deze opnames beschikbaar te stellen aan de fracties van de gemeenteraad. Dit werd door de meerderheid weggestemd. Ook de partij Groen vroeg de opnames op en kreeg ze niet. Ze dienden daarop klacht in bij de hogere overheid en kregen gelijk. De uitleg van het stadsbestuur werd van tafel geveegd en opnames dienden vrijgegeven te worden.
Tijdens de gemeenteraad van april laatstleden stelde N-VA fractieleider Werner Janssen voor deze opnames vrij te geven voor het publiek via de website van stad Beringen. Groot was de verwondering toen de meerderheid verkondigde dat er geen opnames meer gemaakt worden! N-VA vroeg om uitleg waarom zo’n duur systeem met opname niet meer gebruikt zou worden. Het antwoord van de voorzitter van de gemeenteraad was hallucinant: “Opnames waren niet meer nodig en dat opnamesysteem zat standaard mee in de prijs van de geluidsinstallatie.” De meerderheid neemt hier een loopje met de waarheid aangezien bij de technische bepalingen staat dat men specifiek vraagt om een opnamesysteem te voorzien!
Onze fractie is uitermate teleurgesteld in het gedrag van de gemeenteraadsvoorzitter en deze meerderheid. Na het uitsluiten van gemeenteraadsleden uit buurtplatforms, het weigeren om de verslagen van de buurtplatforms automatisch naar gemeenteraadsleden door te sturen, weigeren om oppositieleden mee op te nemen in stuurgroepen, weigeren om buurten te informeren bij het traject van de nieuwe kanaalbrug of vestiging van nieuwe moskee, enz is dit opnieuw een gemiste kans om transparantie te creëren die de politiek de dag van vandaag nodig heeft.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is